We zijn eindelijk even van het warme weer af, maar alle landen om ons heen bereiden zich alweer voor op een hittegolf. Al een paar dagen stroomt er warme lucht uit de Sahara naar Europa, en dat zorgt vanaf vandaag in veel landen voor de ergste hittegolf sinds de beruchte zomer van 2003.
Landen als Frankrijk, Spanje, Portugal en zelfs Duitsland verwachten recordbrekende temperaturen. Maar ook België en het zuiden van Nederland moeten zich schrapzetten. Arcen, een dorpje ten noorden van Venlo, bereidt zich zelfs voor op een regionale hittegolf.
De rest van Nederland ontspringt de dans: “In het noorden van het land blijft het een stuk koeler doordat de wind uit het westen komt en koudere lucht vanaf de Noordzee aanvoert”, zegt meteoroloog Johnny Willemsen van Weeronline tegen Business Insider.
Het is niet duidelijk wanneer de rest van het continent weer afkoelt, maar de oorzaak van de hitte is wel duidelijk. “Er komt al een paar dagen veel warme lucht vanuit de Sahara naar Europa, waardoor de bovenlucht heel warm is”, legt Willemsen uit. “En de zon doet de rest.”
De combinatie van zon en warme lucht zorgt voor uitzonderlijk hoge temperaturen tot wel 40 graden. Willemsen: “Op zich is dat al opvallend, maar zo vroeg in het jaar is het helemaal bijzonder dat het zo warm wordt.”
Advice from @EU_ENV and @eu_echo:
By 27 June, the #heatwave is expected to peak, with extreme temperatures all over the continent, with many values over 36°C and locally above 40°C. Avoid fire hazards and take care of your health health. Daily map at https://t.co/M35bZjG4SG pic.twitter.com/lrQt3yMA2q— WMO | OMM (@WMO) 25 juni 2019
Dit wordt er voorspeld:
- In delen van Frankrijk kan het woensdag 40 graden Celsius worden, voorspelt Météo France. De hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur een stuk hoger ligt: het kan aanvoelen als 47 graden Celsius, schrijft de BBC.
- In Berlijn worden temperaturen van 38 graden Celsius voorspeld. Ook in steden als Frankfurt en Hamburg tikt de thermometer met gemak de 30 graden aan.
- Ook in Spanje wordt het warm: daar worden op woensdag temperaturen van minstens 36 graden Celsius voorspeld, volgens de Spaanse meteorologische dienst Aemet.
- Zelfs in Zwitserland wordt het warm. Daar worden vandaag temperaturen van boven de 30 graden verwacht. In Genève wordt het woensdag en donderdag waarschijnlijk zelfs 37 graden Celsius, voorspelt de Zwiterse meteorologische dienst Météo Suisse.
- In Portugal heeft het ook weinig zin om verkoeling te zoeken. Volgens Axios kunnen de temperaturen daar oplopen tot boven de 40 graden Celsius.
- In delen van Polen zal het kwik ook stijgen tot tussen de 35 en 40 graden Celsius. Dat is 11 tot 17 graden boven het gemiddelde voor deze tijd, schrijft The Washington Post.
Dat meteorologen het warme weer niet helemaal zien zitten blijkt wel uit de tweet van de Spaanse weerkundige Silvia Laplana. Zij plaatste een paar foto’s van de voorspellingen met als bijschrift: “El infierno is coming.” Infierno is het Spaanse woord voor hel.
El infierno is coming. pic.twitter.com/j0iGEYF0ge
— Silvia Laplana (@slaplana_tve) 24 juni 2019
De hittegolf kan gevaarlijk zijn omdat de regio niet gewend is aan zulke hoge temperaturen, waardoor mensen gezondheidsrisico’s lopen. In 2003 kreeg het Europese continent ook te maken met een heftige hittegolf, in Frankrijk kostte dat 15.000 levens. De temperatuur steeg daar toen tot ruim 44 graden Celsius.
In Parijs worden er daarom nu maatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat mensen minder last hebben van de hitte. Ziekenhuizen en verzorgingstehuizen zijn extra alert en examens op scholen zijn voorlopig uitgesteld.
Advice from @EU_ENV and @eu_echo:
By 27 June, the #heatwave is expected to peak, with extreme temperatures all over the continent, with many values over 36°C and locally above 40°C. Avoid fire hazards and take care of your health health. Daily map at https://t.co/M35bZjG4SG pic.twitter.com/lrQt3yMA2q— WMO | OMM (@WMO) 25 juni 2019
In Zuid-Europa zijn hittegolven natuurlijk niet uitzonderlijk, maar deze dient zich wel vroeg aan. Volgens experts zorgt klimaatverandering ervoor dat hittegolven steeds vaker zullen voorkomen.
“Deze toename van extreem warm weer is precies wat door klimatologen werd voorspeld als gevolg van klimaatverandering”, zegt klimatoloog Stefan Rahmstorf tegen persbureau Associated Press. Vorige maand waarschuwden wetenschappers nog dat we nog meer last krijgen van hittegolven als we onze CO2-uitstoot niet snel terugdringen.
Lees meer over hitte:
- Dit zijn de effecten van hitte op je lichaam en je concentratie – en zo voorkom je ze
- Door de extreme hitte ontploffen er nu bommen uit de Tweede Wereldoorlog in Duitsland
- Wetenschappers waarschuwen voor de ‘hittetijd’, een scenario waarin we over een kantelpunt gaan waardoor de aarde nóg verder opwarmt